Lägersegling vecka 29-30 2019

Rapport från lägerseglingen vecka 29-30 2019.

 

Startade i Hällevik söndag 14 juli en varm och skön dag. En av våra besökare hade en svävare så vi fick några fina bilder från ovan.

På måndagen ställde vi kosan mot Tjärö där vi fick en fin hamnplats långsides innanför skärgårdsbåtens plats. Tog upp tre platser för båtar som angör med akterförtöjning.

Britt-Marie tog hand om hamnvakten som gärna ville ha hamnavgiften. Hon talade om för honom att inte skall väl en sån här fin skuta behöva betala hamnplats ni skall väl istället bli glada att vi kommer så folk har något vackert att titta på! Han fick uppdraget att gå till sin chef med det budskapet. Han återkom aldrig.

Bland båtarna som låg längs bryggan kände Britt-Marie igen en. Det visade vara Kjell Johnsson från Karlshamn. Och jag kände inte båten men honom väl, som 18 åring började jag på Olofströms Bruk, sedemera Volvo, och jobbade tillsammans med hans pappa på verktygsverkstadens kontrollavd. Kjell som spelar dragspel lovade att komma till Nogersund på söndan och spela tillsammans med Erik Fransson Listerlandets dragspelskung.

Efter fina dagar på Tjärö med rundvandringar och en grillkväll och ett restaurangbesök gick vi till Karlshamn på onsdag fm.

Vi kom in till Östra kajen i Karlsamn. Där fick vi en fin plats som var bokad till oss med el och möjlighet till vatten.Det var mycket folk som var och besökte oss och beundrade Valkyrien. Vi blev även intejuvade på kajen av Blekinge Läns Tidning vilket bidrog till intresset för oss.

Seglingarna började på onsdagskvällen med en fullbokad båt med ett gäng Siriusbröder. En lite kylig kväll utan vind med en tur runt Tärnö och matviksfjärden tillbaka till Karlshamn. Kvällen avslutades med en brödramåltid trevlig samvaro och goda historier.

Torsdag eftermiddag hade vi 8 deltagare, fredag förmiddag 10 deltagare varav en åkt från Östra Ljungby för att segla med. Fredag eftermiddag var det 12 deltagare och killen med drönaren var med oss, tyvärr fastnade drönaren i akterstaget och när han försökte fånga den blev han svårt skuren av dom vassa propellerbladen. Drönaren sjönk på 16 meters djup i matviksfjärden. Lördag förmiddag var det 10 deltagare.

På fredag eftermiddag var det en deltagare Peo Ölmerud som nappade på vårt erbjudande att segla med till Limhamn om han kunde få kliva på i Simrishamn.

På Lördagen mönstrade Kirre på och vi seglade över till Nogersund där Rickard Ragnarsson kom och tog upp hamnavgift för kajplats, toalett och bastu 400 kr. Det var seglingens första hamnavgift. Här mönstrade också Rolf av och tog bussen till Hällevik där hans bil stod för vidare färd västerut.

Någon spelning blev det inte då Kjell fått förhinder och det var en kall kväll med tidvis regn. Av Erik fick vi istället livfulla berättelser om vad som timat i trakten när Engelska flottan hade högkvarter på Hanö från 1810 till 1812 med HMS Victory med en besättning på 850 man i spetsen för en stor flottstyrka. Den bestod i 18 linjefartyg, 5 fregatter och över 20 andra fartyg. I oktober 1810 lättade man ankar och gick med ca 1 000 fartyg till stora bält i Danmark. Här beledsagade man Jean Batiste Bernadotte mot Sverige. Så det blev berättelser om kontakter mellan engelsmän och svenskar i engelsk tjänst samt en och annan spökhistoria hann han också med.

Söndag morgon lättade vi ankar mot Simrishamn lätta vindar från sydväst var inte det vi behövde. I Simrishamn kom vi framåt eftermiddan och Peo Ölmerud mönstrade på. Därefter middag och upp på land för inköp av glass.

Måndag gjordes stopp i Skillinge för tankning 160 liter för 2 080 kr, 13 kr litern nästan 2 kr/liter billigare än i Simrishamn. Detta via kontakter med en av Klara Maries skeppare Tommy Andersson på hans tankkort. Därefter fick vi en visning av Klara Marie, avsevärt äldre och större än Valkyrien.

Så ställdes kosan mot Ystad även om Lennarth gärna hade seglat till Bornholm istället. Och dit hade vi haft betydligt bättre vind, för mot Ystad var det rätt mot vinden. I Ystad blev det en skvalpig natt och mycket regn inget väder för att upptäcka denna trevliga stad.

Motvinden höll i sig när vi för motor gick mot Falsterbokanalen. Fast till vår glädje lättade vädret och i solsken gick vi in i kanalen, där det blev bad i väntan på broöppning. Och en varm kväll i vacker solnedgång, seglingens andra hamnavgift.

Onsdagen, mönstrade Lennarths son på, det var en fin dag men tyvärr lätt vind då vi satte kurs mot Dragör. Mitt ute på sundet blev det en stunds bad och fina bilder på Valkyrien. Sedan Dragör för glass innan vi i fin vind satte kurs mot Limhamn där vi tog kaj innanför inloppet till småbåtshamnen för att nästa dag städa och laga lunch till påmönstrande besättning.

 

Besättning har varit Lennarth Gustafsson, Rolf Andersson, Christer Ericson och Britt-Marie Sjölin. Vi fick byta ut Rolf mot Kirre Åkerblom på söndan.

Vid pennan Christer Ericsson