Läger 3

Seglingsberättelse Fyn-rundt 2017.

Dag 1 måndag Nyborg-Kerteminde

Vi går nu ut ur hamnen och jag omringas av storslagna master. Enmastade ketchriggar, två och tremastade skonare med gaffelriggar, ett hav som glittrar och i en varm morgonbris lämnar vi Nyborgs havn.
Längs The Big Belts Bridge förvånas jag av min energi trots gårdagens festligheter. Men jag plockar snart upp kudden för att sova till ljudet av skvalpande vågor. Ska bara smälta alla intryck som just nu omringar mig. //Louise Molinder

Dag 2 tisdag Kerteminde-Middelfart

Idag seglade vi från Kerteminde, vi hade en bra kajplats vilket gjorde att vi kom ut i god tid till startplatse utan för Fyns huvud. Vi turades om att styra Valkyrien mot starten och en halvtimme innan start blev det en oförberedd gipp och en reva i storseglet förstörde dagen.Efter det gick vi med motor hela vägen till Middelfart.Färden dit gick utan större problem och slapp allt regn som drabbade alla andra båtar. Till lunch åt vi gulasch som värmde väl i det inte särskilt fina vädret.
Vi kom tidigt i hamn en av de första så fram mot kvällen hade vi hunnit handla snacks och öl för kvällen och det glada humöret. Till kvällsmat blev det pannbiff sås och potatis. Dagens tävling innebar att stå och, med vattenpistol, släcka värmeljus. Det fungerade dåligt när det kom duggregn så det ändrades till att försöka tända ljus istället.

Dag 3 onsdag Middelfart-Assens.

Som andra dagar så började den, för dom flesta, med att Pawel går runt och väckerför att frukosten håller på att ta slut. Dagens eftersläntare var Frode, Mannix, Dennis och Felix.(som alla andra dagar). Denna vackra onsdagsmorgon serverades frukosten inne i ett gammalt träbåtsvarv.
Dagens mål var Assens. Med storseglet inlämnat för reparation började vi vår söliga resa med att också hissa stortoppseglet (märkt med ”vi tager vad vi haver”) och premiär för mesantoppseglet. Flygande Jakob kom också upp liksom en extra jagare som var med fästes under storbommen.

De lätta vindar sporrade också till nya ideer! Tillgängliga lakan användes mellan vanten för att ge Valkyrien ett råsegel och ja allt annat som fanns inklusive paraply….

Men vi kom i mål som näst sista båt utan storsegel!
Dagens Fair Play tävling blev en Dirty Fair Play tävling där Mannix och Dennis ändå lyckades komma bådetill semi och finalen. Men Dennis fick åka till lasarettet i Svendborg och plåstras om. Kvällen avslutades med att några gick och badade och Frode brände sig på maneter. Kvällen avslutades med att smörja in Frode i kräm och lyssna på live band och dricka Gammeldansk.

Dag 4 TorsdagAssens-Faaborg

I arla morgonstund levererades storseglet som snabbt riggades fast. Efter en gäddad frukost ställde vi kursen mot Faaborg. Vädret var milt sagt som en gröt utan mjölk. Starten gick bra när startskottet gick så var Valkyrien ynka 100 meter från startlinjen Tätt tampandes med de andra deltagarna i lilla klassen. Alla var inte lika skickliga, Vega gjorde slarvsylta av ett sjömärke genom att fastna i det på något sätt. Vega vann dock dagens etapp i alla fall. Seglingen gick bra med för styrbordshalsar nästan hela vägen. När vi fick falla av fick bom/vattenseglet användes åter igen och mesanstagseglet drogs med, med hjälp av båtshaken, över till styrbordssidan och det blev en angenäm butterflysegling.

Väl i hamn påbörjades förberedelserna för dagens Fair Play. Idag skulle skeppet presentera en lagkaka (tårta)för domarna. Christer lagade en med motiv av Valkyrien utan storsegel.

Självklart gick vi hem med segern. Priset var 10 öl på hamnens bodega och en påse lakritspipor.
Kvällen avslutades med resterna av tårtan och serenader med den nyinköpta gitarren.

Dag 5 fredag 28 juli Faaborg-Assens.

Vi lämnar Faaborg i småregn, ett helt annorlunda Faaborg vi upplevde i sol dagen innan. Kvällen hade blivit trevlig med danskt gott öl och allsång med glada människor. Trots småregnet på morgonen är vi taggade efter en god frukost i sällskap med de andra besättningarna. Vi går ut mot startlinjen i parad med de andra fina träskeppen. Noa tun hejar som vanligt på oss med sång och skratt, …vem kan segla förutan vind… som vi besvarar lika glatt.
I startlinjen placerar vi oss strategiskt bra och kommer raskt iväg, härlig vind, bitvis kryssning mot slutdestinationen, Svendborg. Efterhand blir vädret skönt; ett lager kläder skalar vi av oss. Just på upploppet seglar Noa tun om oss på länsen. Vi får nöja oss med en mittplacering. I Svendborg blir det avslutningsfest på kvällen, med sedvanlig tävling. Temat är Fyn Rundt 30 år, gestaltat som ett litet konstverk. Till vårt förfogande får vi en stor vit planch/pappskiva och tuschpennor. Louise leder arbetet och vi är alla mkt stolta när vi lämnar in vårt bidrag. Konkurrensen är emellertid hård. Glädjen över vårt arbete blir vårt pris! På festen sitter vi samlade besättning efter besättning. Det är kul stämning mellan oss och våra danska och tyska bordkamrater. En bra avslutning på riktigt roliga tävlingsdagar!!